Mi smo entuzijastice koje vjeruju u čuda.

Na vijest da u Hrvatskoj ima djece kojoj je školski obrok jedini u danu, a mnogi nemaju ni za nj, mnogi su ostali zatečeni, ali jedna od rijetkih koji su odlučili nešto poduzeti jest politologinja Sanja Bijonda (43) iz Zagreba, koja je uz 24 heroja proglašena ponosom Hrvatske za 2015. godinu. Ta majka dvoje djece – Zare (7) i Davida (2), preko Portala dobrote i istoimene humanitarne udruge, koju vodi sa sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom, osmislila je akciju »Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno«.

Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi uspjele su platiti gotovo 70 000 obroka, odnosno 1000 djece dobilo je besplatan obrok do kraja školske godine. Za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti svih građana, a posebice djece u Hrvatskoj, udruga Portal dobrote dobila je i »Nagradu za promicanje prava djeteta« od Ministarstva socijalne politike i mladih.

»Nakon napisa u novinama o gladnoj djeci u školama kao roditelji nismo mogle stajati sa strane i samo se riječima solidarizirati. Gledajući svoju djecu kako se smiješe, zaigrana i sita, u toplom i s pokojom igračkom viška, teško je bilo ne osjetiti bol roditelja koji svojoj djeci ne mogu priuštiti ni osnovno«, rekla je Sanja i dodala kako ju je nagrada »Ponos Hrvatske«, koju je primila na svečanoj dodjeli u zagrebačkom Hypo centru krajem siječnja, ugodno iznenadila.

»Biti među svim tim herojima bio je uistinu poseban doživljaj jer toliko pozitivne energije na jednom mjestu čovjek rijetko kada doživi. Svatko od njih je poseban, svako učinjeno djelo važno je za primjer svima nama i svaka njihova borba je iskrena i puna ljubavi«, priznala je Sanja.

»Svako peto dijete u Hrvatskoj je gladno«
Posebno je ponosna na činjenicu da su uspjeli pomoći brojnoj djeci čiji roditelji ne mogu platiti topli obrok u školi.

»Riječ je o djeci koja nisu u sustavu socijalne skrbi, čiji roditelji rade, ali mjesecima ne primaju plaću, koji su pod ovrhama, iz mnogobrojnih obitelji… Prema Unicefovim istraživanjima svako peto dijete u Hrvatskoj je gladno. To je poražavajuća činjenica«, istaknula je Sanja, koja je odlučno krenula u borbu protiv siromaštva. Uz društvene mreže, iz udruge su poslale 3000 elektroničkih pisama, obavile gotovo isto toliko poziva i kontaktirale sa svim medijima.

»Uplate su počele stizati iz cijele Hrvatske, od 6 kuna do tisuću, dvije. Baš svaka je izmamila suzu na oko. Odazvali su se poznati i oni malo manje poznati, jedan razred osnovne škole, športaši, dva samostana, javnobilježnički uredi, odvjetnički uredi i razne tvrtke. Bilo je i onih koji su nam se obraćali jer su željeli mjesečno uplaćivati obrok za pojedino dijete.«

Preko udruge prikupili su oko 300 000 kuna, a Ministarstvo socijalne politike i mladih iz sredstava Hrvatske lutrije osiguralo je više od 20 milijuna kuna. Tako je osiguran besplatan obrok za 17 500 djece i 600 osnovnih škola.

Saznaj Više – Izvor: Glas-Koncila

Komentiraj Članak:

Komentari