NAHRANIMO HRVATSKU

 

Cilj projekta “Nahranimo Hrvatsku” je umrežiti organizacije koje pružaju socijalne usluge i time unaprijediti sustav socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Osobito na područjima RH na kojima je pomoć najmanje zastupljena.

Problem nedovoljno jakih lokalnih organizacija civilnog društva prepoznat je u Nacionalnoj strategiji stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2012. do 2016. godine. Ne postoji platforma na kojoj su povezane organizacije civilnog društva pomoću koje bi osnaživale svoje kapacitete u području skupljanja donacija hrane.
Na temelju istraživanja provedeno za Radnu skupinu za sprečavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane unutar Ministarstva poljoprivrede, 80% od organizacija koje se nalaze u Registru posrednika hrane (humanitarne i vjerske udruge, socijalne samoposluge) navelo je kako ne primaju dovoljno donacija za sve svoje korisnike, dok je 3% kazalo kako su im donacije redovite. Istraživanje je pokazalo kad su donacije građana u pitanju da su privatne osobe redovitiji donatori od tvrtki.
Temeljem toga, zaključili smo da je u Hrvatskoj nužno osnovati jedinstvenu platformu na kojoj će biti povezane humanitarne organizacije koje će putem jedinstvenog sustava doniranja osigurati svojim korisnicima redovnu opskrbu.

Projekt jednokratnom podrškom za 2018. godinu podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentiraj Članak:

Komentari