Intervju: Kruh za poslije – portal dobrote.

S predsjednicom udruge Portal dobrote Sanjom Bjondom razgovarao je novinar Kontraportala Krešimir Pavlović.

KP: Sanja, dobar dan! Prije svega Vam želim čestitati na humanitarnom angažmanu i altruizmu. Civilne inicijative poput Uličnih Svjetiljki, Buvljaka, Kruha za poslije te drugih; i dalje ostaju svijetlije točke hrvatskog aktivističkog prostora prema svojoj neposrednosti i pristupačnosti.
Kako je nastala i na koji se način razvijala inicijativa ‘Kruh za poslije’?

S: Dobar dan i hvala Vam na pozivu. Koliko puta ste možda i sami spakirali kruh u vrećicu i stavili na kontejner jer mislim da nitko ne može ostati ravnodušan na ljude koje susreće koji kopaju po kontejnerima. Svaki sram je izgubljen. Čuvši za akciju Kava za poslije, pomislile smo kako je primjerenije s obzirom u kojoj situaciji se svi mi već pomalo nalazimo, Kruh za poslije. Na taj način smo željele, osim same pomoći, vratiti i dostojanstvo našim sugrađanima u potrebi i barem mrvicu nade da nisu zaboravljeni.

KP: Može li se Vaša inicijativa prepoznati u Ghandijevoj izreci “Pomozi mi da uzmem baklju i širim plamen” ili u filozofiji “ako ne možeš pomoći cijelom svijetu, pomozi jednom čovjeku”?

S: Naš moto je: Djeluj lokalno kako bi promijene bile globalne! Ako se svatko od nas potrudi činiti dobro u svom susjedstvu promijene će se događati na globalnoj razini. A mislimo da to uopće nije teško jer pomoć se ne izražava samo novčanim jedinicama. Ponekad je to lijepa riječ, osmijeh, razgovor sa usamljenim susjedom. Važno je primjetiti i ne okrenuti glavu. Pa, onda u tom smislu svoju inicijativu prepoznajemo u obje izreke.

KP: Kakav je bio odaziv šire javnosti za inicijativu i ideje koje promiče?

S: Inicijativa se širila brže i bolje od svih naših očekivanja. U 2 godine proširila se na gotovo 500 prodajnih mjesta širom RH, ali i u zemlje regije, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju, te Slovačku.
Prema podatcima kojima raspolažemo u dvije godine je podijeljeno pola miliona kruha usprkos činjenici da nam se u akciji nije pridružila nijedna od velikih lanaca pekarnica za što izražavamo žaljenje.

KP: Koje primjere te suradnje biste istaknuli kao osobito plodonosne?

S: Osobito smo ponosne na sve naše sugrađane koji su se maksimalno angažirali oko uključivanja pekarnica u akciju, ali i cijelo vrijeme uplaćuju kruh za svoje sugrađane u potrebi. I tu suradnju smatramo kao najplodonosniju.

KP: Gdje Vas se može pronaći i po čemu prepoznati?

S: Pronaći nas se može na facebook stranici Kruh za poslije – portal dobrote i na web-stranici Portala dobrote, ali i na svakom prodajnom mjestu na kojem je istaknuta naljepnica Kruh za poslije na kojem možete uplatiti kruh za nekoga tko si to ne može priuštiti.

KP: Što biste poručili javnosti za kraj?

S: Pridružite nam se jer samo zajedno možemo mijenjati stvari na bolje!

KP. Sanja, hvala Vam na razgovoru.

S: Hvala Vam na pozivu.

Izvor: Kontraportal

Komentiraj Članak:

Komentari